Kaj pomeni beseda buča?

1. POMEN
1. PODPOMEN
2. PODPOMEN
2. POMEN
1. PODPOMEN
3. POMEN
4. POMEN
Beseda buča je del stalnih besednih zvez:

- buča golicaRAZLAGA: buča s srednje velikimi okroglimi plodovi rumene barve z zelenimi progami, ki se prideluje zlasti za pridobivanje olja, ali njen plodZGLEDA:Za nakaljevanje uporabimo seme buč golic.Pridelovanje buč golic za olje je v severovzhodni Sloveniji zelo razširjeno.
- buča hokaidoRAZLAGA: manjša okrogla buča hruškaste oblike s trdo oranžno lupino in oranžnim mesomZGLEDA:Juha iz buče hokaido pomaga ob črevesnih kolikah in prebavnih zastojih.Za 2 obroka potrebujemo: 600 g buče hokaido, 1 čebulo, 1 žlico masla, 1 žličko karija, 500 ml zelenjavne čiste juhe ...
- buča špagetaricaRAZLAGA: podolgovata buča s trdo lupino rumene barve in vlaknastim mesomZGLEDA:Rumena, podolgovata buča špagetarica velja za eno okusnejših buč.Namesto testenin uporabite bučo in iz buče špagetarice pripravite odlične špagete s hobotnico in rožmarinom.
- hokaido bučaRAZLAGA: manjša okrogla buča hruškaste oblike s trdo oranžno lupino in oranžnim mesomZGLEDA:Če boste uporabili aromatično hokaido bučo, je ni treba lupiti.V glineni lonec po plasteh naložimo čez noč namočen in odcejen rdeči fižol, na kocke narezano hokaido bučo, narezano korenje in gomoljno zeleno z listi.
- muškatna bučaRAZLAGA: okrogla buča s trdo rebrasto rdečkasto rjavo lupino in oranžnim mesomZGLEDA:Odličen jesenski krožnik je bila slastna krema iz muškatne buče, v kateri sta se kopala dva raviola, polnjena z račjim mesom.Industrijska predelava muškatnih buč v prehrambne izdelke ne obstaja še nikjer na svetu, za izdelke pa se že zanimajo avstrijski trgovci in nekatere arabske dežele.
- orjaška bučaRAZLAGA: zelo velika buča, navadno oranžne barve, ali rastlina s takimi plodovi; LATINSKO IME: Cucurbita maximaZGLEDA:Največja orjaška buča je zrasla v Ameriki, tehtala je več kot 600 kilogramov.Na Slovenskem gojimo več sort buč, v glavnem orjaško bučo z dolgimi vrežami, katere dozoreli plodovi so primerni za vlaganje, nedozoreli pa za svežo uporabo.
- presesalna bučaiz biologijeiz kemijeRAZLAGA: laboratorijska steklena posoda za filtriranje z ozkim vratom in stranskim priključkom za vakuumsko cevZGLED:Zmes stresemo v presesalno bučo in jo zamašimo z zamaškom, v katerega je vstavljen lij kapalnik.
- svinjska bučaRAZLAGA: kulturna rastlina s plazečim se steblom in navadno užitnimi plodovi trebušaste oblike; LATINSKO IME: Cucurbita pepoZGLEDA:Ne tako dolgo nazaj smo Slovenci poznali samo svinjske buče.Naj se kmet že enkrat odloči, ali bo sadil svinjske ali okrasne buče in s čim bo gnojil njivo.
- špagetna bučaRAZLAGA: podolgovata buča s trdo lupino rumene barve in vlaknastim mesomZGLED:Špagetno bučo pripravite tako, da jo z iglo večkrat prebodete in kuhate v vodi približno 40 minut, nato jo vodoravno prerežete na pol in iz nje z vilicami postrgate meso, ki razpade na špagete.











